A legmenőbb trend most a többgenerációs utazás

A Family Travel Association (FTA) felmérése szerint a szülők 85%-a nagyon valószínű, hogy a felmérést következő 12 hónapban a gyermekeivel utazik, és a válaszadók 47%-a mondta, hogy többgenerációs utazást tervez, a GlobalData egy régebbi kutatásából pedig kiderült, hogy a válaszadók 76%-ának a gyermekeik jelentik a fő inspirációt a családi utazások szervezése során, míg 52%-uk más rokonokat is szívesen látna az utazás során. Mindezekből kitűnik, hogy a családi utazások határozottan trendinek számítanak - de miért?


A többgenerációs utazások népszerűsége növekszik


A korlátozások évei után, amikor sok családot (lezárt) határok választottak el egymástól, az emberek szívesen utaznak, hogy pótolják a kiesett közös időt. Még azoknál a családoknál is jellemző ez, akiket nem tartott feltétlenül távol egymástól a pandémia. A világjárvány tehát egyértelműen megváltoztatta a prioritásokat, és ezzel együtt a távmunka korszakát is megnyitotta, mivel a korábban irodához kötött munkavállalók most hirtelen bárhonnan dolgozhatnak - akár a tengerentúlról is, ahol a családjuk, például szüleik, testvéreik is tartózkodnak.
A legújabb kutatások eredményei is azt mutatják, hogy bár az utazások célja gyakran a kikapcsolódás, a családok számára sokkal nagyobb előnyökkel is jár. Ezek közé tartozik a jobb kommunikáció, a családi kötelékek erősödése, valamint a gyermekek és felnőttek jólétének fokozódása. Egy másik tanulmány szerint a gyermekek készségeinek fejlődését is növelik az ilyen jellegű nyaralások, mindezek pedig remek érvek amellett, hogy családi utazásba, illetve a családokat kiszolgáló szálláshelybe, vagy programokba fektessünk.


A többgenerációs, csoportos utazásokkal mindenki nyerhet

A családi nyaralások népszerűsége viszont nem korlátozódik az úgynevezett nukleáris családra (szülő/k és gyermek/ek - a szerk.), hanem egyre inkább kiterjed a nagyszülőkre, valamint más rokonokra is. Az ok egyszerű: a tágabb értelemben vett családok egyrészt vágynak a közös élményekre és a mélyebb, generációk közötti kötelékek  kialakítására, másrészt az sem elhanyagolható, hogy a többgenerációs utazások során - különösen a szülőknek jó hír ez - van plusz felnőtt a csapatban, akikkel meg lehet osztani az utazás szervezésével és kivitelezésével kapcsolatos valamennyi feladatot, nem utolsó sorban pedig a gyermekfelügyelet terhét is. A fentieken túlmenően az egyedi és magával ragadó élmények, vagyis a tapasztalati utazások trendje is egyre inkább kiterjed a családi utazásokra: egyre több család szeretne új kultúrákat megismerni és új tevékenységeket kipróbálni együtt, hiszen - mint tartják - az utazás az egyik legjobb tanító, és mi sem jobb, mint a különböző kultúrákat és közösségeket  maguktól a helyiektől megismerni, így az egészen kicsik szórakozva és hitelesen ismerhetik meg a világot.

Többgenerációs családi élmények és családi szállások Magyarországon


A csoportbanutazunk.hu csapatával éppen ezekre a trendekre válaszolunk, és többek között a családokat, valamint a (többgenerációs) családi utazásokra/élményekre specializálódott szolgáltatókat hozzuk össze online katalógusunkban.
A 2024 első negyedévében elstartoló vadonatúj felületünk lehetőséget teremt a szálláshelyeknek, attrakcióknak, hogy olyan katalógusba kerüljenek be, ahol célirányosan tudják őket listázni a vendégek. A vendégek számára pedig nagy előny, hogy az oldalon a számukra valóban releváns, igényre szabott találatok közül választhatnak és elkerülik az időrabló, felesleges köröket, ajánlatkéréseket.
A csoportbanutazunk.hu rendszere megoldást kínál arra, hogy a különböző csoportok - legyen szó családi vagy céges csoportos utazásról - városonként, vagy tájegységenként, kapacitás és szolgáltatás szerint is kereshessenek a kínálatban, amivel rengeteg időt spórolnak meg. A családok számára kifejezetten előnyös lesz az Csoportban Utazunk oldalán böngészni, hiszen esetükben olyan szálláshelyek szerepelnek majd a találati listán, ahol például rajtuk kívül senki más nem tartózkodik. A baráti társaságok esetére ugyanez vonatkozik, hiszen a létszám megadásával csak azon
helyeket fogják megtalálni a listában, amelyek képesek őket igényeiknek megfelelően elszállásolni és ezek közül azokat is leszűrhetik, amelyek exkluzív helyet nyújtanak számukra, hogy a csoportos utazásuk zavartalan legyen. A tökéletes szállás megtalálását követően környékbeli programokat is listáz a weboldal, természetesen a gyermekek életkori sajátosságaihoz és a család létszámához igazodva, így téve teljessé a csoportos utazás tervezési folyamatát, ami lássuk be, már egy gyermekkel sem mindig olyan egyszerű, főleg nem, ha több generáció különböző igényeivel kell összhangba hozni az utazás valamennyi mozzanatát.


Baráti, családi utazás nagyobb csoporttal


A családi utazások változatainak széles palettájában külön kategóriát jelentenek azok, amelyek már eleve nagyobb létszámot, akár 30-50 főt is vonzanak. Ilyen utazások tipikusan több baráti család, vagy szélesebb körű rokoni kapcsolatokat átfogó csoportok esetén valósulnak meg. Ezek
a nagyobb létszámú csoportok szinte minden esetben többgenerációs utazást jelentenek olyan résztvevőkkel, akik a földrajzi távolság miatt nagyon ritkán, akár évente csupán egyszer találkoznak. Az ilyen ritka alkalmakkor különösen felértékelődik a közös idő és az élmények sokszínűsége,
valamint minősége.

Kihívást jelent a szervezés során az, hogy az azonos generációk párhuzamos kapcsolódását, valamint a különböző generációk eltérő igényeit sikerüljön harmóniában megvalósítani, amelyben a családi, baráti kötelékek erősödhetnek az együtt töltött idő alatt. A baráti társaságok és családok csoportos utazásainak megszervezésének egyedi platformja a csoportbanutazunk.hu. Célunk, hogy minden olyan szolgáltatónak, szálláshelynek és attrakciónak helyet adjunk a katalógusban, amelyek osztoznak értékeinkben és fontosnak tartják a baráti, családi utazások élményteliek,  emlékezetesek legyenek.

 

Szerző:

Kassay Tamás

turisztikai fejlesztési menedzser