Novella és Bor, avagy a Borkuckó házhoz jön


Szereted a bort? És az irodalmat? Ha a válaszod kétszer igen, ez a program biztosan neked szól. Neked, meg a barátaidnak, alkalmazottaidnak, neked meg az egyetemi cimboráidnak, nektek, borkedvelő társaságok, akik kíváncsiak és nyitottak vagytok egy másfajta borkóstolóra.


A Novella és Bor olyan alkalom, ahol a Borkuckó borásza, Rajky Emőke házhoz viszi nem csupán az általa termelt, limitált szériás, kispincében, hagyományos technológiával készült borait, hanem a saját novelláit is.

 

Kedvcsinálónak idézünk az egyikből, melynek címe: A tökéletes rozé


„Előbb Budapesten, majd mindenhol, amerre jártam, rozét kóstoltam. Sokat. Lazacszínűt, hagymaszínűt, rózsaszínt, sötétebbet, világosabbat, bubisat, simát, ilyen szőlőből, olyan szőlőből, és lám, mindegyikkel valami bajom volt. Túl savas, túl gyenge, túl szúrós, túl lapos, túl semmilyen, illata jó, az íze nem, az íze jó, de nincs illata, stb. Kivétel nélkül mindegyik hibás volt az én nagyon nem szakértői ízlelőbimbóimnak. Ha ma visszagondolok, szerintem akarattal, vagy tudatalatti izével direkt kerestem a hibát, talán húzni akartam az időt, hogy ne is találjam meg azt a bizonyos tökéletes rozét, hisz amíg él a lista, él a misszió, a saját magamnak kiszabott szokatlak küldetés is. (...)


A forrásban lévő mustot, a murcit, naponta kóstoltam, szagoltam, és ahogy telt az idő, egyre nagyobb volt a mosoly az arcomon. Érdekes ez is, hogy az alakuló bor illata, íze egyenesen arányos hol a vigyorom nagyságával, hol pedig az anyázás mértékével, attól függ, hogy a folyékony gyerek élete adott fázisában mit képes alkotni. A rozénál mindenképp nőtt a vigyor, az elégedettség. A forrás nagyjából tíz nap alatt megállt, hagytam még egy kevesett a seprőn, majd lefejtettem és néha csak azért töltöttem a tartályból egy-egy kicsit, hogy szagoljam. Isteni volt. Egy tál eper, amibe beleharapni nem tudtam, de agyilag egy kicsit mégis. 

 

 

Elégedettségemet növelte az, hogy a helyi szakmabeliek is elismerően beszéltek róla, vittem, kóstoltattam, büszkeségem lassan az udvarra nem fért, nemhogy a pincébe. Közben kitaláltam a nevét is: EnJoy. Régebbi vágyam volt, hogy Joy, a kiskutyám buksija rajta legyen a címkén, a szójáték azonnal kipattant az agyamból, a kivitelezés sem volt túl sok idő, aztán voila, ott volt Joy, az EnJoy, az, amire gyúrtam egy ideje még akkor is, ha nem tudatosult bennem: a tökéletes rozé.”

 

A Borkuckó egy Tata mellett, Bajon működő kis családi borászat, kínálatukban fehér-, rozé-, és vörösbor is található. Bár a Neszmélyi Borvidék elsősorban fehérboros, Rajky Emőke fontosnak tartja minden évben egy teljes borsor elkészítését, hisz, mint mondja, így teljes a kóstoló. A szőlőműveléstől a címkézésig mindent maguk csinálnak, a szőlőt Tamás, a férje műveli, ő pedig inkább a borokkal foglalkozik. 

 

„A férjem dolgozik a szőlőben, én be se tudom rántani mondjuk a fűkaszát, vagy a permetezőt, így inkább a pincemunka az enyém. A könnyebb szőlőmunkába természetesen besegítek, mint ahogy a pincében történő cipekedést sem én végzem. Csapatmunka ez, és így van ez jól. Ami a termelt fajtákat illeti, lassan védjegyünk lesz a Fehér Cuvée borunk, ami kétszer nyerte el a Baj község legjobb fehérbora címet, és ami nagy közönségkedvenc. Ez a mi, helyben termelt szőlőnkből készül, van benne Királyleányka és Bianca. Ezen kívül Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Zweigelt rozé és Kékfrankos bort termeltünk a tavaly, az idén tervezünk egy újabb fajtát is, talán Olaszrizlingre esik a választás, ezt még nem döntöttük el” – mondja Emőke. 


Maga az ötlet a múlt és jelen kapcsolódásából jött, Emőke ugyanis Erdélyben volt újságíró, tehát az írás nem állt távol tőle. Magyarországra való költözése után családot alapított, férjével a Tata melletti Bajra költözött, ahol továbbra is írt, ezúttal nem lapoknak, hanem elsősorban magának. Később különdíjas lett a Terézanyu Pályázaton, majd a borokról fogalmazta meg gondolatait. 

 


A borász iskolát Budapesten végezte, mint mondja, totál outsider volt ott, senki nem gondolta, talán ő se, hogy valójában a pincében fog tevékenykedni és borokat készít. Vallja, a kettőt egyformán szereti, a született kombinációt pedig még jobban. 


Egy ilyen alkalommal öt fajta bort kóstolunk, közöttük mesélek a boros utamról, az iskoláról, a szőlőtermesztésről, bortermelésről, arról, hogy mennyit rontottam, amíg egy képes voltam egy pohár jó bort összehozni, és általában három novellát olvasok fel. Ezeket témailag a közönséghez szoktam igazítani, ha például idősebbek kóstolnak, nem fogok kisgyermekes novellát tálalni, hanem inkább a székely nagyapám ihlette történeteket helyezem előtérbe. Nagyon szeretek az emberekhez kapcsolódni, fizikailag is ott lenni, válaszolni a kérdésekre, megvitatni egy-egy témát. Ezért is nem szeretnénk nagy, de még közepes borászat se lenni, hisz akkor elvész az, ami számomra a legfontosabb ebben az egészben: a személyes kapcsolat” – mondja. 


A Novella és Bor alkalmak minimális létszáma 12 fő, a program nagyjából két órás, de biztosan nem ér véget amíg minden felmerült kérdés válaszra nem lel, az ára pedig 7000 forint/fő, amiből 1000 forint levásárolható. Az, hogy kiknek szól, nagyon tág, hisz nagyjából bárkinek, aki szereti a bort, vagy egy különleges alkalmat kíván megélni barátaival, családjával. A Borkuckó borok, mivel hagyományos technológiával készülnek, magukban hordozzák a „kispince ízét”.

 

Amint Emőke fogalmaz, „ez nem a csilivili kategória. Azzal sincs semmi baj, ha valaki ezt szereti, de mi nem ezt képviseljük. Ehhez nincs meg se a felszerelésünk, se az akaratunk, mi azt szeretjük, ha minden évjárattal nagyon megküzdünk, és minden egyes borgyereket egyedi odafigyeléssel nevelünk fel. Azért mondom, hogy borgyerekek, mert szerintem a borok is olyanok, mint a gyerekek: van a szófogadó, aki azt teszi, amit várok tőle, van a lázadó, az öntörvényű, de attól még az ember mindegyiket egyformán szereti. Nagyon érdekes az is, hogy bár ugyanazt a szőlőt dolgozzuk fel két különböző évben, ugyanazokkal a paraméterekkel szüretelünk, ugyanolyan élszatőt használunk, két egyforma bor nem lesz. Ez is szép benne, és szerintem alázattal kell közeledni úgy a természethez, a szőlőhöz, mint a borhoz. El kell fogadni, hogy mi csak irányítunk, befolyásolhatunk dolgokat, de a munkát a természet végzi jelentős mértékben, amit nekünk el kell fogadni.”

 


Emőke az ország bármely pontjára elviszi a Novella és Bor estét, előre egyeztetett keretek szerint. Ugyanakkor Bajra, a Borkuckóhoz is be lehet jelentkezni egy kóstolóra, igaz, itt egyelőre csak a terasz meg a kert alkalmas vendégek fogadására, de nyáron minden további nélkül szívesen látnak csoportokat. 


További információkért kattintsatok a www.borkucko.com oldalra, írjatok a borkucko.baj@gmail.com címre, vagy hívjátok a 06703257012-es számot.